Bericht uit Tanzania, Marieke Tacken, medical officer

Sinds juni 2016 werk ik in Rubya Designated District Hospital. Dat ziekenhuis ligt in Muleba District in Tanzania, ten noord westen van Lake Victoria, aan de grens met Uganda.

De keuze om naar Tanzania te gegaan kwam voort uit het laatste gedeelte van de opleiding. Dit onderdeel bestaat uit een stage in het buitenland van zes maanden. Echter nadat ik de Opleiding tot AIGT heb afgerond, ben ik hier gebleven. De reden is dat ik getrouwd ben met een lokale dokter die ook hier werkt. Vanaf het begin van mijn werkzaamheden heb ik subsidie vanuit SANO mogen ontvangen waardoor het ook financieel mogelijk is om nu hier te blijven werken, met name nu wij twee kleine kinderen hebben.

Op toerbeurt werk ik op verschillende afdelingen, samen met Tanzaniaanse collega’s. Op dit moment ‘sta’ ik op de mannenafdeling, waar echt schrijnende casussen zijn opgenomen. Over het algemeen gesproken komen mannen namelijk laat naar het ziekenhuis. Zo ligt er nu- als voorbeeld- een man met al drie maanden bestaande wonden aan zijn voet. Hij is eerst naar de traditional healer geweest, gebruikelijk hier, waardoor zijn klachten helaas alleen maar erger zijn geworden. Het enige wat wij nu nog kunnen doen is een amputatie van het onderbeen. Naast het klinisch werk leid ik Tanzaniaanse Clinical Officers, verpleegkundigen en Nederlandse coassistenten op. Nieuw(s) is dat ik zeer binnenkort ook opleider word van de inmiddels erkende AIGT opleiding. De eerst AIOS uit Nederland zal hier haar tropenstage van zes maanden gaan volgen, en zo kan opgedane kennis en ervaringen weer aan haar worden door gegeven. Gelukkig is Rubuya tot op heden gespaard gebleven van COVID-19. We hebben niet eens een verdachte patiënt gehad! Wel zijn wij goed voorbereid met de nodige maatregelen en protocollen. De verhalen uit de rest van de wereld komen mij echter op dit moment surrealistisch over. Wij leven hier nu nog alsof COVID niet bestaat.

Ik ben SANO erg dankbaar voor de hulp die ik heb mogen ontvangen. Inmiddels ben ik vier jaar in Tanzania en hoop ik ook in aanmerking te mogen komen in de toekomst voor de bonus regeling van SANO.

Marieke Tacken, Medical Officer

Rubya Designated District Hospital